Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Actueel

WPC Certificaat van verdienste voor de NVB

De Raad van Bestuur van de WPC - World Photographic Cup heeft een certificaat van verdienste toegekend aan de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen voor hun 5 jaar ononderbroken steun en deelname aan de WPC van 2014-2018. 

Wie is Mieke Coppieters

Vooraleer ik een portret van mezelf schets van ‘antropoloog meets manager’, wil ik jullie uitnodigen je eigen beeld te vormen. Portretteren laat ik liever aan de pro’s over, jullie dus, en voor dat idee van wie ik ben en wie jullie zijn, start ik graag met een wit blad. Vandaar deze open uitnodiging om me te leren kennen, op jouw manier en je eigen portret te vormen. Tijdens een volgend event of in een persoonlijk gesprek, hoe je wil. Net zoals ik jullie graag wil leren kennen met een open en vooral nieuwsgierige blik.

De link met fotografie?
Enerzijds kan je me een ervaringsdeskundige noemen in verschillende rollen die jullie vast bekend zijn. Als tiener op een woensdagnamiddag in de fotowinkel van mijn vader en als animatrice, styliste en assistent in de fotostudio. Anderzijds heb ik ook professionele ervaring met fotografie. Als licensing manager van een internationale beeldbank en afgelopen acht jaar als opdrachtgever aan fotografen bij onder meer het Havenbedrijf en Stad Antwerpen.

Een rugzak vol ervaring en goesting.
Naast mijn ervaring met fotografie neem ik nog een rugzak vol professionele ervaring mee. Je inleven in de klant, het product en/of dienst, de cultuur en de doelgroep. Concrete acties bedenken die een antwoord bieden aan reële noden van ondernemers. Op zoek gaan naar nieuwe opportuniteiten en afzetmarkten. Samenwerkingen opzetten en een netwerk opbouwen. Organiseren van events, workshops en opleidingen. Deze zaken zijn me niet vreemd en vind ik ongelofelijk boeiend.

Ready, Set, Go ...
Vanaf 1 mei, de dag van de arbeid, start ik met veel goesting, inzet en nieuwsgierigheid, officieel bij de beroepsvereniging. Nikki als gedreven nationaal secretaris met jarenlange ervaring opvolgen, zal geen sinecure zijn. Daar ben ik me van bewust. Ik ben dan ook heel blij dat ik enkele maanden tijd heb om zoveel mogelijk van haar kennis en ervaring te verwerven.

Mieke Coppieters
M: 0496 711 059
E: mieke.coppieters@unizo.be 
W: www.linkedin.com/in/miekecoppieters/

 

Opvolging Nikki Huts

Onze nationaal secretaris Nikki Huts ging per 1 oktober 2018 met pensioen. Hierbij willen wij haar hartelijk bedanken voor de jarenlange gedreven en collegiale inzet en de talrijke professionele realisaties in binnen- en buitenland. Intussen zijn we op zoek gegaan naar een waardige opvolger. Een eerste uitgebreide selectieprocedure werd toevertrouwd aan UNIZO. Uiteindelijk werden twee kandidaten weerhouden en voorgesteld aan de raad van bestuur. Na overleg en rijp beraad hebben we besloten dat Mieke Coppieters het dichtst aanleunt bij de waarden waar we als vereniging voor staan. Die beslissing werd unaniem bekrachtigd op de Algemene Vergadering. Mieke trad in dienst op 1 mei 2018 en kreeg hierdoor ruim de tijd zich onze werking eigen te maken en om jullie, onze leden-fotografen, te leren kennen. Mieke, wij wensen jou alvast heel veel succes toe, en kijken uit naar een boeiende samenwerking.

 

Kunstfotograaf Tom D. Jones uit Knokke winnaar op de IPA awards 2017

Kunstfotograaf Tom D. Jones uit Knokke opnieuw winnaar op de IPA awards in New York.

De IP (International Photography) Awards behoort bij de begeerde erkenningen voor professionele, niet-professionele en studenten fotografen wereldwijd.  De jaarlijkse prijsuitreiking van het Lucie Awards gala vond plaats op 29 oktober 2017 in de‘Carnegie Hall’ in New York city. Dit jaar mocht IPA awards 14267 inzendingen ontvangen vanuit meer dan 165 landen. We zijn verheugd dat Tom D. Jones winnaar is in de categorie Nature met zijn winnende inzending ‘Aether’.  Hij viel al eerder in de prijzen met de reeks ‘Papillon’ in 2011.  Zijn grootste succes tot nu toe was de prestigieuze Hasselblad Master Award in 2012. 

De nieuwe reeks ‘Aether’, waar Tom een 2 tal jaar aan gewerkt heeft, werd tijdens de paasvakantie 2017 tentoongesteld in de Jones Gallery te Knokke-Zoute. Tevens werd op 5 mei 2017 het boek voorgesteld aan pers en publiek op uitnodiging van het gemeentebestuur van Knokke-Heist in het CC Scharpoord te Knokke.  In het Carrousel du Louvre in Parijs vond vorige week nog een expositie plaats met deze werken.

Luchtvervuiling, fijn stof en smog waar grote steden steeds meer mee te kampen krijgen zijn de inspiratie voor deze reeks. Ondanks er nog vele inspanningen moeten gebeuren op dit vlak leveren de klimaatconferenties weinig of niets op door eigenbelang.

Ik zie mezelf niet als een activist maar dergelijk problematiek inspireert mij als artiest’. Zegt Tom

‘AETHER’ Essay:

Aether was is in de Griekse Mythologie de heerser over de atmosfeer, de bevoorrechte gebruiker van hogere helderblauwe zuivere luchtlagen. Wij stervelingen zijn er steeds naar op zoek maar we zijn gedoemd tot het inademen van de meest gepollueerde onderste luchtlaag van de dampkring. Wordt zuivere lucht stilaan een privilege voor de meest desolate plaatsen op onze aarde?  Tom D. Jones vond aan de stranden van de Noordzee dit Utopia. De alchemie van licht en lucht, wind en water resulteerde in verbluffende beelden met een onwezenlijk kleurenpallet, pure poëzie. 

De volledige reeks en info over het boek kun je terugvinden op:  www.tomdjones.com

tom@tomdjones.com 
IPA contact: hannah@iawardsinc.com  -  www.photoawards.com

Twee onderzoeksprojecten, in samenwerking met de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven

De Beroepsfotograaf in 2020

Twee onderzoeksprojecten, in samenwerking met de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven, zijn gestart.

Sinds het ontstaan van de fotografie is ook het vak van fotograaf sterk geëvolueerd. De gebruiken zijn veranderd en ondermeer door de digitale evolutie is ook het consumentengedrag veranderd. De vakfotografen moeten zich permanent aanpassen aan de veranderde marktsituatie. Momenteel maken vele beroepsfotografen moeilijke tijden door. Men zoekt dikwijls de oorzaak bij anderen en bij concurrenten. Maar is dit wel zo?

Onderwerp van één studie:

Hoe denken niet-fotografen, de consumenten of de potentiële klanten  over de beroepsfotograaf?

Een bevraging naar de reële verwachtingen van de consumenten ( jongeren, ouderen, mannen, vrouwen, koppels, stedelijk milieu, landelijk,...) ten aanzien van de vakfotografen zou heel verhelderend kunnen zijn. Maar tevens ook een bevraging bij bedrijven. De b2b situatie. Waarom   doen bedrijven al dan niet beroep op een beroepsfotograaf. Een inzicht in wat de remmingen zijn om naar de vakfotograaf te gaan? (doen het zelf? drempelvrees? duur imago? onduidelijk verwachtingspatroon? productaanbod? kwaliteit?... Met daarop aansluitend: Hoe kan een zelfstandig fotograaf optimaal inspelen op de visie en consumentenverwachtingen? Hoe kan hij daardoor zijn omzet verhogen?

Studie twee:

Hoe ziet de millennium generatie de beroepsfotograaf? Jonge twintigers die de filmrolletjes niet meer gekend hebben. Bevraging bij verschillende doelgroepen, over de toekomst van de beroepsfotograaf. Hoe ziet deze generatie het medium van de fotografie? Hebben zij nog verwachtingen naar de vakman toe? Hoe moet de beroepsfotograaf zich profileren? Is transitie nodig? Is er nog toekomst? Naar welk aanbod is er vraag?  

Welke structurele aanpassingen van ons vak zijn noodzakelijk?

Omdat transities structurele en technologische veranderingen met zich meebrengen zullen deze, zowel op korte als lange termijn, een grote impact hebben op onze bedrijfsvoering. Wat betekent dit voor producenten en bedrijven over hun aanbod en aanpak?

Conclusies en aanbevelingen:

Uit de eerste overlegvergaderingen met studenten en prof blijkt een grote interesse en gedrevenheid bij de studenten om de onderzoeken aan te pakken. Wij kijken heel erg uit naar de wetenschappelijk onderbouwde resultaten. Maar tevens ook naar de aanbevelingen die men vanuit economische en bedrijfswetenschappelijke hoek zal doen aan de beroepsfotografen met het oog op bestaans- en omzetzekerheid .

Input

Gezocht: Wie interesse heeft om mee input te geven aan deze projecten is heel erg welkom.
Gewoon een mailtje sturen aan nikki.huts@unizo.be

Prijzen van de Archifocus wedstrijd


Naar aanleiding van zijn publieksprijs en 2e plaats vakjury van de wedstrijd Archifocus kreeg  Erwin Tecqmenne een mooi artikel in Archicomm, tijdschrift en website voor de architect.
http://www.archicomm.eu/geheimzinnigheid-donker-randje/

Pieter Clicteur haalt shortlist van de "16th China International Photographic Art Exhibition 2016"

Collega Pieter Clicteur heeft met een van zijn foto's de Shortlist gehaald van de "16th China International Photographic Art Exhibition" in de categorie "Art". Dat betekent dat zijn foto kans maakt op een medaille of eervolle vermelding (dit wordt binnenkort bekendgemaakt). Het halen van die shortlist is al een hele eer, er waren duizenden inzendingen. 

Zie ook: http://www.cpanet.org.cn/2012html/2016nianzhuanti/16jieguojiyingzhangongshi/yishulei/2016/0129/100758_107.html 

Kurt Vansteelant ‘Gold medal’ op 1rst Balkan Photo Exhibition

Kurt Vansteelant blijft de prijzen binnenrijven. Deze keer is hij bij de laureaten van de wedstrijd gelinkt aan de eerste Balkan Photo Exhibition.Van harte proficiat Kurt!
Deze keer krijgt hij een ‘Gold PSA medal’ met zijn foto ‘Splashy’ binnen het thema WATER en een eervolle medaille voor zijn foto ‘Underground worker’ binnen het thema STREETLIFE.

Bronzen medailles en eervolle vermeldingen voor onze leden in het 5th China International Digital Photography Art Exhibition

We zijn fier te mogen melden dat volgende leden dit jaar in de prijzen vielen:

In de categorie COLOUR:

  • Pieter Clicteur: bronzen medaille met de foto ‘The silent enigma’ onder RPS
  • Kurt Vansteelant: ‘excellent’ vermelding onder CIDPAE en bronzen medaille in PSA met de foto ‘Is it loud enough’

In de categorie MONOCHROME:

  • Kristel Nijskens: eervolle vermelding met de foto ‘Kiss’ onder RPS

Alle foto’s en laureaten vinden jullie via deze link: http://2015cidpae.lsphoto.org/en/winner.asp
Proficiat aan Pieter, Kurt en Kristel!

‘heArt’ – boek onderwaterportretten van Pieter Clicteur

‘heArt’ – boek onderwaterportretten van Pieter Clicteur, aandacht voor orgaandonatie 

Na meer dan een jaar plannen, fotograferen en sleutelen is mijn boek voorgesteld aan pers en publiek en is het ook in de boekhandel te koop.

Je kunt het boek aanschaffen via mij (info@pieterclicteur.be of 0473 344 684), via de Franklin Sleuyter Foundation (info@fs-foundation.be), via Stichting Kunstboek (http://www.stichtingkunstboek.com/nl/boek/detail/2224/heart) en bij Standaard Boekhandel.

heArt - Pieter Clicteur ism de Franklin Sleuyter foundation 

heArt is een verrassend boek dat focust op een bijzonder thema: orgaandonatie. Voor veel mensen is transplantatie de laatste kans op verder leven. Helaas is de vraag naar organen op dit ogenblik nog steeds groter dan het aanbod. heArt wil op een kunstzinnige en ludieke wijze de aandacht vestigen op dit probleem. Want een orgaan afstaan, kan levens redden. 

Liefst 61 bekende Vlamingen met het hart op de juiste plaats, onder wie Wim Opbrouck, Barbara Sarafian, Peter Van de Veire, Matteo Simoni en Els Dottermans, hebben met veel enthousiasme aan dit boek meegewerkt. In hun eigen specifieke stijl poseerden ze elk met een symbolisch kunsthart voor de lens van fotograaf Pieter Clicteur. 

Een mooi staaltje kunstfotografie van een buitengewoon concept: nooit eerder werden zoveel bekende Vlamingen onder water geportretteerd én werd orgaandonatie op dergelijke originele manier onder de aandacht gebracht. 

BOEKINFO

Formaat: 240 x 170 mmAantal bladzijden: 128 - 61 foto's
Afwerking: hardcover
Verkoopprijs: EUR 29,95
ISBN: 978-90-5856-523-5

www.he-a-rt.be
www.fs-foundation.be
www.stichtingkunstboek.com

Pieter Clicteur - fotograaf
www.pieterclicteur.be

Inhoud syndiceren

© 2018 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  Powered by SycroCMS | © ZuPP webbuilding