Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen v.z.w. is de beroepsorganisatie voor de professionele fotografen uit de sectoren portret, reportage, huwelijk, publiciteit, industrie en handel. Zelfstandige fotografen en studenten uit België en Nederland kunnen aansluiten.

Naast de syndicale belangenbehartiging organiseert zij workshops, bijscholingsinitiatieven, ervaringsuitwisselingen en studiereizen. De kwaliteitsverhoging, de promotie van de fotografie en de collegialiteit tussen vakfotografen staan daarbij voorop.

Met al uw vragen kan u steeds terecht op het Nationaal Secretariaat. Op de Zoek Fotograaf-pagina kan u informatie over onze leden-fotografen opzoeken aan de hand van trefwoorden ivm hun specialiteit of adresgegevens.

Maandag 3/12 Info- en inspiratieavond: Futureproof ondernemen als fotograaf

Op maandag 3 december hielden we een Inspiratiesessie rond Futureproof Ondernemen. Dat dit thema leeft bij fotografen bewezen de 70 vakfotografen die we voor dit event over de vloer kregen.

Tijdens de avond kwamen verschillende invalshoeken aan bod van onderzoeken naar klantengedrag tot trends waar we rekening mee moeten houden. Maar één ding staat vast:  We moeten alert blijven voor de werkelijkheid om ons heen! Dat leerde Kodak ons al toen ze na 120 jaren aan de top op minder dan 10 jaar tijd de bodem bereikten. 

Niet alleen de wereld om ons heen verandert ook onze klanten en hun verwachtingen. Dat bleek ook uit het onderzoek dat 2 groepen studenten van KU Leuven vorig schooljaar hebben uitgevoerd.

Specialisatie lijkt een vereiste te worden. Portfolio is uitermate belangrijk en om je klanten te bereiken zijn mond-op-mondreclame en je website nog altijd je beste visitekaartjes! De studenten gaven ook een inkijk in hoe de millenials (de generatie waar zij zelf ook toe behoren) naar beroepsfotografen kijken. Deze doelgroep gaat voluit voor autonomie, flexibiliteit, transparantie en snelheid. Wat bedoelen ze hiermee? Ze willen zelf beslissen hoe en wat ze met hun foto’s doen, dus ook waar ze deze laten printen. Als vanzelfsprekend verwachten ze digitale bestanden te ontvangen van de fotograaf, al zij het in lage resolutie. Millenials zijn gewend dat informatie altijd en overal beschikbaar is, dus het weglaten van prijsvermeldingen op een website ervaren ze als een grote drempel. Ze zullen er niet zelf naar vragen en verwachten volledige transparantie. Ook snelheid is voor hen van uitermate belang! Niet allen moet informatie snel vindbaar zijn, ook de snelheid bij het aanleveren van bewerkte bestanden is belangrijk. Dit bleek ook bij bedrijven, vooral voor eventfotografie, het geval. Zij willen snel op de bal spelen en hun nieuws zo snel mogelijk wereldbekend willen maken.

Deze en de andere bevindingen en suggesties die de studenten meegaven, kan je allemaal nog eens nalezen in hun presentatie.

Simon Gryspeert van Flanders DC ging van nieuwe trends die op ons afkomen naar veranderend klantengedrag en hoe daarop inspelen door klantgericht te ondernemen. Hij stelde daarbij enkele methoden voor, maar dat deze niet altijd voor zich spreken en meer uitleg en oefening nodig hebben, beseffen we maar al te goed!  

Gelukkig kent dit verhaal nog een staart voor degenen die wensen en kan je via een intensieve opleiding leren hoe je met deze inzichten aan de slag gaat om een nieuwe diensten en afzetmarkten te ontwikkelen.  Je leest er hier meer over bij onze activiteiten!

Hoe het nu gesteld is met onze fotografiemarkt?  Dat is een vraag die we niet alleen stelden aan een nieuwe groep studenten van KU Leuven, die gisteren ook hun eerste focusgroep hielden. We stelden deze vraag ook aan Stéphane Verheye en Nickie Weemaes. Welke inzichten kunnen zij als adviseur ons nog meegeven? 

Ook hier kregen we een bevestiging van zaken die we de hele avond al vernamen en kunnen samenvatten in 3 x S.

Specialisatie: Zorg dat je heel goed wordt in een bepaalde niche! Durf te kiezen (en laat onzekerheid varen)!

Segmentatie: Leer je doelgroep(en) kennen! Weet wat zij leuk vinden, welke uitdagingen ze hebben en voor welke problemen jij een oplossing kan bieden. Denk daarbij niet alleen aan de eindgebruiker? Maar Who’s the MAN? Maw wie heeft er het geld? Wie beslist er? En wie heeft er nood aan?

Samenwerken: Ook dit kwam meerdere keren aan bod. Samen sta je sterk(er)! Groepspraktijken, samenwerkingsverbanden en opdrachten (ver)delen, maakt dat jij je kan richten op waar jij goed in bent!

Eindconclusie: Beroepsfotografen kunnen zich nog steeds onderscheiden van amateurs door hun vakkennis, kwaliteit, eigen stijl, locatiekennis en persoonlijkheid. Sommige zaken veranderen dus niet. Daarnaast komen er ook vele nieuwe opportuniteiten bij.

QEP jurering Tbilisi, Georgië, 17-18 november 2018

Tijdens de QEP- en MQEP-jurering van 17 en 18 november 2018 in Tbilisi, Georgië behaalde Ann Coppens het MQEP-certificaat met een prachtige reeks wildlife-foto's.
Onze collega Paul Gheyle werd gelauwerd met de QEP-titel in de categorie Portrait en Frank Pittoors in de categorie Illustrative.
Dikke proficiat voor allemaal.

Meer ...

Volgende QEP en Master QEP-jureringen op 8 en 9 juni 2019 in Bergen, Noorwegen

Op de FEP-website is sinds oktober 2017 een nieuw on-line platform geopend voor kandidaten die zich willen inschrijven voor de QEP en MQEP jureringen. Het downloaden en manueel invullen van een inschrijvingsformulier is niet langer van toepassing. Alles gebeurt nu on-line op http://www.europeanphotographers.eu/qualifications. De eigenlijke jurering gebeurt uiteraard nog steeds met echte geprinte foto's.

Volgende QEP en Master QEP-jureringen gaan door op 8 en 9 juni 2019 in Bergen, Noorwegen.

De deadline voor inschrijving voor deze jureringssessie is 30 april 2019. Kandidaten kunnen zich reeds aanmelden, maar hun lage resolutiebestanden mogen nog doorgestuurd worden tot begin juni 2019.
De panels moeten uiterlijk op 15 november in Tbilisi afgeleverd worden.

Indien voldoende interesse organiseren we in Vlaanderen ook nog, op basis van de mogelijke kandidaten, een bijkomende portfoliobespreking om uw deelname optimaal voor te bereiden.

Meer op de FEP-QEP pagina's van deze site en op http://www.europeanphotographers.eu/qualifications 

Portfoliobespreking als voorbereiding voor deelname aan EP, QEP, MQEP en Photographer of the Year

Ter voorbereiding van de effectieve jureringen hebben er, in een informele sfeer, constructieve besprekingen plaats met fotografen die op korte of lange termijn overwegen om hun kandidatuur te stellen.

Een team van leden-(Master) QEP-fotografen, die allen reeds meerdere malen jurylid waren tijdens de QEP-jureringen, zal de aangeboden foto's bekijken en constructief bespreken.

Volgende sessie: datum nog te bepalen

Inschrijven voor deze portfoliobespreking en info via mieke.coppieters@unizo.be

EP-jurering juli-september 2018

Felicitaties voor Delphine Meersschaert, Jo Pauwels en Robert Smits bij het behalen van hun EP-certificaat bij de jureringssessie van juli-september 2018.

Als voorbereiding op een deelname aan EP of QEP organiseren wij portfoliobesprekingen.
De datum en locatie van de portfoliobespreking worden via het e-mailnetwerk en op deze site bekendgemaakt.

De portfoliobesprekingen zijn gratis voor leden. Aanmelding verplicht fotografen@unizo.be. Maximum 10 deelnemers.
Op de site van de FEP kan je terecht indien je interesse hebt om je kandidatuur te stellen voor de volgende  EP-jurering. Deadline 30 november 2018.
Via de link ‘Find a Photographer’ vind je de lijst van de EP's van eerdere jureringen.

Fotografen die niet slaagden voor hun EP-kandidatuur kunnen een tweede keer gratis deelnemen aan één van de 3 volgende EP jureringssessies. Zij mogen de betalingspagina bij de upload gewoon overslaan. Het is wel belangrijk dat ze het FEP secretariaat (secretariat@europeanphotographers.eu) verwittigen dat ze een tweede gratis poging gedaan hebben, anders wordt hun panel niet door de websoftware gevalideerd.

Meer ...

FEP EUROPEAN PROFESSIONAL PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2019 AWARDS

De inschrijvingen voor de FEP European Professional Photographer of the Year 2019 wedstrijd zijn nu opengesteld. Uploaden van foto's kan nog tot 7 januari 2019.

Deze wedstrijd is een unieke gelegenheid voor professionele fotografen om hun werk te tonen aan collega's uit heel Europa en mee te dingen naar de fel begeerde Gouden, Zilveren en Bronzen Camera's en de awards voor individuele foto's.

Er zijn 10 categorieën: Commercial, Fashion, Illustration/Digital Art/Fine Art, Landscape, Portrait, Reportage/Photojournalism, Sports, Wedding en Wildlife, plus een aparte categorie voor jonge fotografen, assisten en studenten fotografie tot de leeftijd van 30 jaar.

De FEP Awards Ceremony zal gehouden worden in het voorjaar van 2019. Bij deze gelegenheid zullen de winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen Camera's in iedere categorie bekendgemaakt worden, samen met de algemene winnaar van de titel van "FEP European Professional Photographer of the Year 2019".

Wacht niet, selecteer nu uw beste foto's en stuur ze in voor de wedstrijd.

Meer...

Audits en individuele adviestrajecten voor portret-, publiciteits- en kunstfotografen

Heb je het gevoel dat je vast zit en maar niet vooruit komt met je zaak of zelfstandige activiteit? Of dat je bedrijf op zich wel goed draait maar dat je niet de gewenste omzet draait of geen tijd meer overhoudt voor familie en vrienden?
Dan is een doorlichting van jouw bedrijf met bijhorend individueel adviestraject misschien wel iets voor jou?

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen is door de Vlaamse overheid naast de kmo-portefeuille voor opleidingen ook geregistreerd voor de kmo-portefeuille voor advies! Dit betekent dus dat de overheid mee investeert in jouw audit en individueel advies.

Dit zal in januari 2019 weer worden vernieuwd, maar als je graag nog instapt in dit traject, heb je nog tot eind oktober 2018 de kans om je in te schrijven! Er zijn momenteel al enkele trajecten lopende van collega's-fotografen die dit al eerder aangaven, maar de experten hebben nog tijd voor enkele fotografen meer. Dus als je nood hebt aan een kijk van buitenaf, schrijf je dan nu in. Plaatsen zijn beperkt! 

Meer gedetailleerde info over de audit en adviestraject.

WPC Certificaat van verdienste voor Team Belgium

De Raad van Bestuur van de WPC - World Photographic Cup heeft een certificaat van verdienste toegekend aan Team Belgium voor hun 5 jaar ononderbroken steun en deelname aan de WPC van 2014-2018 o.l.v. de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen.

www.worldphotographiccup.org 

World Photograhic Cup 2019

In 2019 neemt België voor de 6de keer deel aan de World Photograhic Cup. In het verleden deden jaarlijks een 30-tal landen mee aan deze prestigieuze wedstrijd.

Voor de editie 2019 gaan we opnieuw voor zoveel mogelijk finalisten en medaillewinnaars.

Daarom deze oproep aan u om uw beste foto’s te verzamelen voor de nationale preselecties.

Er zijn 6 categorieën en elk land kan maximum 3 foto’s per categorie indienen:

 • Portrait
 • Wedding
 • Commercial (including Advertising, Architecture, Industrial, Beauty, Fashion, Still Life, food, Corporate Photography)
 • Illustrative / Digital art
 • Reportage / Photojournalism
 • Landscape / Wildlife


Fotografen kunnen gouden, zilveren en bronzen medailles winnen.
Naast de individuele podiumplaatsen tellen ook het aantal medailles en de finalisten per land mee voor de nationale rangorde.

Op http://www.worldphotographiccup.org vindt u meer uitleg over het wedstrijdreglement.

Selectie

Om een idee te hebben over de standaard van de foto’s kunt u via deze link alle finalisten van de vorige editie bekijken: http://www.worldphotographiccup.org/galleries 

Een comité van ervaren juryleden (QEP, enz.) maakte de uiteindelijke selectie van de foto's die voor België zullen ingediend worden.
De jury selecteerde de beelden op basis van volgende 4 criteria: impact, visie, technische perfectie en compositie.

Via deze link kan je de belgische selectie bekijken: https://www.facebook.com/World-Photographic-Cup-Team-Belgium-200261674208047/

MASTERCLASS MET ANDY HENS

De Masterclass van Andy Hens laat zich beschrijven als inspirerend, intensief, creatief, leuk en op maat! Andy behaalde reeds 2 MQEP’s en is een zeer begeesterende docent, thuis in verschillende disciplines (illustrative & fine arts, commercieel, portret, etc). Het programma wordt opgemaakt op basis van de specifieke vragen van de deelnemers.

Indien je interesse hebt, laat per kerende maar weten wat jullie graag behandeld willen zien (kan van portret over product tot architectuur, interieur...) De volledig uitgeruste studio in Dortmund is de perfecte plek om allerlei zaken uit te proberen. Onderstaand geven we enkele suggesties en voorbeelden van vragen van vorige groepen.

Gezien de deelnemers individueel begeleid worden, werken we met een kleine groep. Plaatsen zijn beperkt! Snel inschrijven is dus de boodschap!

Data masterclass:

Aankomst: maandag in de namiddag/vooravond 10 december 2018 in Dortmund.
De opleiding start op dinsdag 10 december 2018 om 9 uur.
Woensdag 12 december 2018 volgende sessies: einde rond 17.00 uur.

Deelname

2 dagen intensieve opleiding + portfoliobespreking, 2 overnachtingen, 2 ontbijten, drank tijdens de dagopleiding en 2 lunches zijn in de deelnemingsbijdrage begrepen.
Indien interesse stuur een mail aan fotografen@unizo.be.
Je deelname is definitief na overmaking van 360 € + 75,60 € btw = 435,60 € op rekening van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen BE 69 4263 1674 4178 met vermelding ‘deelname Dortmund met Andy Hens’.
Na ontvangst van uw bijdrage wordt u een factuur als fiscaal attest overgemaakt.

 Meer...

GDPR | HANDLEIDING EN FAQ

Goed nieuws voor onze leden-fotografen

<p>Klik om de link te volgen</p>


De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen heeft voor haar leden een handleiding, FAQ en enkele voorbeeldmodellen uitgewerkt. Zo kan je in enkele stappen op een eenvoudige manier toch in kaart brengen welke gegevens je verzamelt en welke stappen je dient te ondernemen.

Nog goed nieuws voor onze leden: We zullen je niet lastig vallen met de vraag om toestemming, omdat je met jouw lidmaatschap hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van onze activiteiten, acties en nieuwtjes en dat is maar goed ook. Op die manier weet je welke infosessies, masterclasses, peterschapstrajecten, studiereizen en bedrijfsbezoeken er voor jou georganiseerd worden. Je kan je uiteraard altijd uitschrijven maar dat zou zonde zijn. Dan mis je vele opportuniteiten en nieuws waar je als lid recht op hebt.

De beroepsvereniging vindt jouw privacy wel heel belangrijk en doet er alles aan je gegevens zo goed mogelijk te beschermen. Hoe we dat juist doen kan je nalezen in onze privacyverklaring.

l’Eté des Portraits 2018

‘L’été des Portraits 2018’, het grootste Europese portretfestival in Bourbon-Lancy in Frankrijk

In Bourbon is men klaar met het printen, monteren en ophangen van de foto's. Op 22 juli 2018 was er een officiële opening die gepaard ging met verbroederingen, happenings en de uitreiking van de awards.
Ook wij gingen dit jaar weer met de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen naar het openingsweekend in Frankrijk. Het was een hoogtepunt op vlak van collegiale contacten, ervaringsuitwisseling en inspiratie.
Midden in het centrum van het gebeuren huurden we een gite.

Het aanbod vanuit de beroepsvereniging:

Aankomst zaterdag 21 juli

 • 4 overnachtingen all inclusive (ontbijten, lunches, gala-avond, diners, dranken…)
 • een mediatraining (in België) met de bedoeling vooraf en na het festival zoveel mogelijk mediabelangstelling te krijgen rond uw deelname aan het fotofestival. Naamsbekendheid verhoogt uw marktwaarde.
 • in Frankrijk ter plaatse een workshop rond portretfotografie

Opvolging Nikki Huts

Onze nationaal secretaris Nikki Huts gaat per 1 oktober met pensioen. Hierbij willen wij haar alvast hartelijk bedanken voor de jarenlange gedreven en collegiale inzet en de talrijke professionele realisaties in binnen- en buitenland. Intussen zijn we op zoek gegaan naar een waardige opvolger. Een eerste uitgebreide selectieprocedure werd toevertrouwd aan UNIZO. Uiteindelijk werden twee kandidaten weerhouden en voorgesteld aan de raad van bestuur. Na overleg en rijp beraad hebben we besloten dat Mieke Coppieters het dichtst aanleunt bij de waarden waar we als vereniging voor staan. Die beslissing werd unaniem bekrachtigd op de Algemene Vergadering. Mieke treedt in dienst op 1 mei 2018 en krijgt hierdoor ruim de tijd zich onze werking eigen te maken en om jullie, onze leden-fotografen, te leren kennen. Mieke, wij wensen jou alvast heel veel succes toe, en kijken uit naar een boeiende samenwerking.

Wie is Mieke Coppieters?

Vooraleer ik een portret van mezelf schets van ‘antropoloog meets manager’, wil ik jullie uitnodigen je eigen beeld te vormen. Portretteren laat ik liever aan de pro’s over, jullie dus, en voor dat idee van wie ik ben en wie jullie zijn, start ik graag met een wit blad. Vandaar deze open uitnodiging om me te leren kennen, op jouw manier en je eigen portret te vormen. Tijdens een volgend event of in een persoonlijk gesprek, hoe je wil. Net zoals ik jullie graag wil leren kennen met een open en vooral nieuwsgierige blik.

De link met fotografie?
Enerzijds kan je me een ervaringsdeskundige noemen in verschillende rollen die jullie vast bekend zijn. Als tiener op een woensdagnamiddag in de fotowinkel van mijn vader en als animatrice, styliste en assistent in de fotostudio. Anderzijds heb ik ook professionele ervaring met fotografie. Als licensing manager van een internationale beeldbank en afgelopen acht jaar als opdrachtgever aan fotografen bij onder meer het Havenbedrijf en Stad Antwerpen.

Een rugzak vol ervaring en goesting.
Naast mijn ervaring met fotografie neem ik nog een rugzak vol professionele ervaring mee. Je inleven in de klant, het product en/of dienst, de cultuur en de doelgroep. Concrete acties bedenken die een antwoord bieden aan reële noden van ondernemers. Op zoek gaan naar nieuwe opportuniteiten en afzetmarkten. Samenwerkingen opzetten en een netwerk opbouwen. Organiseren van events, workshops en opleidingen. Deze zaken zijn me niet vreemd en vind ik ongelofelijk boeiend.

Ready, Set, Go ...
Vanaf 1 mei, de dag van de arbeid, start ik met veel goesting, inzet en nieuwsgierigheid, officieel bij de beroepsvereniging. Nikki als gedreven nationaal secretaris met jarenlange ervaring opvolgen, zal geen sinecure zijn. Daar ben ik me van bewust. Ik ben dan ook heel blij dat ik enkele maanden tijd heb om zoveel mogelijk van haar kennis en ervaring te verwerven.

Mieke Coppieters
M: 0496 711 059
E: mieke.coppieters@unizo.be 
W: www.linkedin.com/in/miekecoppieters/

FEP awards ceremony in Bray, Ierland

Tijdens de FEP awards ceremonie van 25 maart in Bray, Ierland ontving Ann Coppens de Gouden Camera in de categorie Wildlife van de Professional Photographer of the Year Competition. Proficiat aan Ann en alle andere winnaars van Merit, Distinction en Excellence awards. Ann werd er ook gehuldigd als onze Best of Team van de WPC 2018.

Ann Coppens best of team Belgium WPC 2018, with JF Bernetel and Neil Warner (WPC) and Charles Henniker-Heaton (ChromaLuxe)
Belgische FEP awardswinnaars in Bray, 25 maart 2018

LEREND NETWERKEN | nieuwe formule

Vanaf mei tot november 2018

Als vakfotograaf heb je weinig tijd, wil je liefst zoveel mogelijk return op korte termijn. Informatie vind je genoeg op het internet. Theoretische opleidingen kan je overal volgen. Maar waar het vaak misgaat is praktische ervaringsuitwisseling, concrete tips, het uitvoeren van inzichten. Dit is waar we met het Lerend Netwerk voor Fotografen vanaf mei 2018 op inzetten.

In de vernieuwde peterschapsformule kiezen we er voor om met een expert én een coach te werken. Hierdoor wordt de rode draad én de inbreng van alle deelnemers duidelijk bewaakt. De coaches hebben de nodige ervaring en competenties om elke deelnemer actief te betrekken, te netwerken en ervaringen uit te wisselen.

Wat mag je verwachten?

 • een reeks van 5 boeiende namiddag- of avondsessies
 • start in mei 2018, de volgende data worden in overleg gepland
 • tussen juni en november
 • in kleine groep met 8 tot 12 ondernemende vakfotografen
 • relevante ervaringen delen
 • nieuwe inzichten verwerven, aangevuld met de inhoudelijke expertise
 • van een coach en expert(en)
 • efficiënt aan de slag gaan met nieuwe inzichten én je netwerk verder uitbouwen
 • dit alles voor slechts 360 euro all-in excl btw, niet-leden betalen 490 euro all-in excl btw 


Studiobezoeken XXL

Vijf boeiende fotostudiobezoeken bij Carl en Ingrid Lapeirre, Paul en Marleen Gheyle, Saskia Haché, Joris Luyten en andere collega’s. Met als extra dimensie: licht, marketing, presentatie, prijsbepaling …
Enthousiaste en ervaren coördinator is Bruno Vetters. Start maandagnamiddag 28 mei.

Het maken van korte bedrijfsfilms
Vijf stimulerende sessies begeleid door een ervaren en gepassioneerde foto- en videograaf, Raf Lehaen. Start maandagavond 14 mei.

Van passie naar professioneel fotobedrijf
Vijf inspiratiesessies voor recent gestarte fotografen die professioneel willen groeien. Begeleid door een fotografen- en ondernemerscoach duo Pieter Clicteur en Luk Collet. Start dinsdagavond 22 mei.
Dit Lerend Netwerk voor recent gestarte fotografen kosten slechts 250 euro all-in excl btw.

Het aantal deelnemers is beperkt!

Info en inschrijvingen
Nikki Huts
M: 0476 20 29 19 | E: fotografen@unizo.be  
Luk Collet
M: 0478 67 91 91 | E: luk.collet@unizo.be 

  

Kalender van de geplande opleidingen en activiteiten in het voorjaar 2018

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen is erkend als dienstverlener voor de kmo-portefeuille

Om de deelnemers aan onze opleidingen nog meer van dienst te zijn werd in oktober en november 2016 door een onafhankelijk extern bureau een grondige audit van 12 uur uitgevoerd.
De werking, activiteiten en boekhouding van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen werd onder de loep genomen.
We kregen de hoogst mogelijke score waardoor we begin 2017 dan ook de officiële bevestiging kregen dat we erkend zijn als dienstverlener voor de kmo-portefeuille.

In concreto betekent dit dat de Vlaamse overheid 40% van de kosten op zich neemt voor de opleidingen die de leden-fotografen volgen via de beroepsvereniging. Ook voor de aangekondigde advies-audits wordt 40 % betaald door de overheid, op voorwaarde dat de deelnemende bedrijven gevestigd zijn in Vlaanderen.

Programmatie 2018 (meer hierover en juiste data weldra op deze pagina's):

  • 17 januari: nieuwjaarsdrink met awardsshow in 't Klooster in Vrasene
  • 23 januari: infosessie verkiezingsfotografie
  • 9-10-11 maart: aanwezigheid op de PhotoDays in Brussels Expo, Paleis 4
  • 12 maart: presentatie Foodprint in Gent
  • 15 maart: info- debatavond over pasfoto’s
  • 21 maart: prijsberekening en verkoopstraject in Vrasene
  • 21 maart: portfoliobespreking in Vrasene
  • 24 maart: vernissage ‘Unknow Master pieces’ en tentoonstelling Stefan Vanfleteren, Knokke
  • 28 en 29 maart: verkiezingsfotografie, campagneportretten met Marc Wallican, Beveren
  • 17 april: GDPR (AVG) voor fotografen, Brussel
  • mei: Lerend Netwerk, start nieuwe peterschapsgroepen
  • 6 mei: bekendmaking WPC-winnaars in Sydney, Australië
  • 11 en 12 juni: masterclass Creatieve Fotografie met Antti Karppinen (FIN)
  • 13 en 14 juni: 2-daagse geavanceerde Masterclass ‘Fantasy’ met Antti Karppinen (FIN)
  • 3 juli: extra praktijkdag campagnefoto's
  • zomer: fotofestival L'Eté des Portraits in Bourbon-Lancy (22 juli - 28 oktober)
  • 10 september: fotosafari in Tienen met gastheer Steven Massart
  • 1 oktober: Infodag Drones: opleiding, wetgeving, tarieven, ervaringen, ...
  • 22 oktober: Masterclass Productfotografie food en dranken met Joris Luyten 
  • 26 november: Informatieavond over het starten uitbouwen van je zaak als zelfstandige
  • 3 december: Lezing en infosessie over futureproof ondernemen
  • 10-12 december: Masterclass met Andy Hens in Dortmund (D)
  • 18 december: Workshop: 'Promoot jezelf online'


Lerend Netwerk

Peterschapsgroepen nieuwe formule, vanaf mei 2018
In vijf sessies leren van elkaar en van experts, relevante ervaringen delen en nieuwe inzichten verwerven

 • “Studiobezoeken XXL”: vijf boeiende fotostudiobezoeken: bij Carl en Ingrid Lapeirre, Paul en Marleen Gheyle, Saskia Haché, Joris Luyten en andere collega’s. Met als extra dimensie: licht, marketing, presentatie, prijsbepaling…
 • “Het maken van korte bedrijfsfilms”: vijf stimulerende sessies onder begeleiding van foto- en videograaf Raf Lehaen
 • “Meer dan passie: groeipad voor een geslaagd fotobedrijf":
  Vijf inspiratiesessies voor recent gestarte fotografen onder begeleiding van Luk Collet

FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2018

De volledige resultaten van de “FEP European Professional Photographer of the Year Awards, 2018” zijn bekendgemaakt.

Dit zijn de namen van de Belgen die een top-10 finaleplaats behaalden in één van de categorieën:

 • COMMERCIAL: Reginald Tackoen
 • LANDSCAPE: Karel Mus, Jos Verhoogen
 • REPORTAGE/PHOTOJOURNALISM: Kurt Vansteelant, Jos Verhoogen
 • SPORT: Robert Biesemans
 • WILDLIFE: Ann Coppens, Martin Steenhaut


De top-3 van iedere categorie zijn de winnaars van een Bronzen, Zilveren of Gouden Camera.
Onder de winnaars van de Gouden Camera's koos de jury ook de "overall winner", de FEP European Professional Photographer of the Year 2018.

Alle finalisten van de 4de tot de 10de plaats ontvingen hun certificaat van Finalist tijdens de FEP Awards Ceremony op 25 maart 2018 in Bray, Ireland. Daar werden ook de winnaars van de Bronzen, Zilveren en Gouden Camera's in iedere categorie bekendgemaakt, samen met de "overall winner".

Ann Coppens won de Gouden Camera in de categorie Wildlife.
De 'overall winner' was Onni Wiljami Kinnunen uit Finland.

Hieronder de lijst van alle Belgische fotografen die niet de top-10 van hun categorie behaalden, maar wel minstens een Merit Award in de wacht sleepten voor hun individuele foto's: 

 • ILLUSTRATION/DIGITAL ART: Reginald Tackoen, 1 Merit Award
 • REPORTAGE: Bart Boodts, 1 Merit Award
 • WILDLIFE: Caroline Tanghe, 1 Merit Award


Hartelijke gelukwensen aan allen!

Bij deze gelegenheid werden eveneens de WPC – World Photographic Cup 2018 Nation Awards winnaars voorgesteld met hun winnende foto's afgedukt op ChromaLuxe.

En last but not least werd ook de FETA – FEP Emerging Talent Award 2018 winnaar bekendgemaakt en gehuldigd samen met de finalisten van deze wedstrijd. Laureaat was Lea Jörres, Duitsland, studente aan de Dortmund University.

Lees ook de officiële uitslag op de FEP website http://www.europeanphotographers.eu/news/fep-news/2851-fep-photographer-of-the-year-2018-is-onni-wiljami-kinnunen-from-finland 
De GALLERY of all the ENTRIES 2018 is te bekijken op http://www.europeanphotographers.eu/competition/competition.php?compo_id=50

(Picture by Antti Karppinen, QEP, Finland)

WPC 2018 - 'Best of team' announcement, January 29th

<p>&copy; Ann Coppens, best of team Belgium, WPC 2018</p>

 


Ann Coppens werd als 'Best of team' uitgeroepen onder de Belgische inzendingen voor de WPC 2018. Ze behaalde de hoogste individuele score van alle Belgische geselecteerden. Proficiat Ann.

WPC 2018 awardsuitreiking in Sydney, Australië, op 6 mei 2018

 

 
Proficiat voor Evi Polak met haar 9de finaleplaats voor Team Belgium in de categorie Reportage/Photojournalism in de World Photographic Cup 2018.

Meer op www.worldphotographiccup.org 

De WPC 2018 Gallery is nu on-line

<p>WPC - World Photographic Cup logo</p>

Alle inzendingen voor de World Photographic Cup 2018 zijn te bekijken op
http://www.worldphotographiccup.org/wpc_gallery/entries-2018/ 

 • The Top 10 announcement took place on Monday January 15th at Imaging USA, in Nashville, USA.
 • The best scored images from each teams and their authors were presented with their “nation awards” in Dublin, Ireland on Sunday March 25th.
 • Finally, all Medalists and Team Winners were announced in Sydney, Australia, on Saturday, May 5th, 2018.

WPC 2018 Team Belgium

Het nieuwe on-line platform voor EV- en QEV-kwalificaties is geopend

Het nieuwe on-line platform voor deelname aan de EV- en QEV-kwalificaties is vanaf nu beschikbaar op http://europeanphotographers.eu/qualifications.

Voor het behalen van een EV-label moet men 3 video's insturen, voor een QEP-label 5 video's. De inschrijvings- en uploadlink is open tot 14 januari 2018, waarna de jurering plaatsvindt.

EV reglement 2017  -  QEV reglement 2017

Twee onderzoeksprojecten, in samenwerking met de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven

De Beroepsfotograaf in 2020

Twee onderzoeksprojecten, in samenwerking met de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven, zijn gestart.

Sinds het ontstaan van de fotografie is ook het vak van fotograaf sterk geëvolueerd. De gebruiken zijn veranderd en ondermeer door de digitale evolutie is ook het consumentengedrag veranderd. De vakfotografen moeten zich permanent aanpassen aan de veranderde marktsituatie. Momenteel maken vele beroepsfotografen moeilijke tijden door. Men zoekt dikwijls de oorzaak bij anderen en bij concurrenten. Maar is dit wel zo?

Meer ...

Gezocht: Wie interesse heeft om mee input te geven aan deze projecten is heel erg welkom. Gewoon een mailtje sturen aan nikki.huts@unizo.be

De NVB werd nu ook geregistreerd als dienstverlener voor de dienst Opleiding bij de kmo-portefeuille

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen werd nu ook vanaf 25/01/2017 voor een periode van 5 jaar door de Vlaamse Overheid geregistreerd als dienstverlener voor de dienst Opleiding bij de kmo-portefeuille!
Daardoor kunnen onze leden gebruik maken van de kmo-portefeuille wanneer ze deelnemen aan een van de door de NVB georganiseerde opleidingssessies.

NVB erkend als dienstverlener 'Advies' bij de kmo-portefeuille

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen werd vanaf 13/01/2017 door de Vlaamse Overheid geregistreerd als dienstverlener voor de dienst Advies bij de kmo-portefeuille.
Daardoor kunnen onze leden vanaf nu gebruik maken van de kmo-portefeuille wanneer ze inschrijven voor een van de door de NVB georganiseerde adviessessies aan de hand van een doorlichting van hun bedrijf.

1. Advies voor portret- en reportagefotografen:

Een expert bezoekt uw zaak, studio, ontvangstruimte of werkplek. De expert maakt een analyse van uw bedrijf en van uw aanpak aan de hand van een checklist: o.a. opvang van de klanten, uitstraling, presentatie, productaanbod …

De resultaten worden met u besproken en u krijgt advies rond optimalisatie van uw bedrijfsvoering. Dit advies is een unieke opportuniteit die moet leiden tot efficiënter werken, meer klanten, omzetverhoging en succesvoller zaken doen.

Meer ...

2. Advies voor publiciteitsfotografen:

Een expert bezoekt uw werkplek met al dan niet een studio. De expert maakt een analyse van uw bedrijf en van uw aanpak aan de hand van een checklist: o.a. uw fotografie, prospectie, contact met de klanten, uitstraling, productaanbod, omgang met opdrachtgevers, productaflevering, opmaak offertes …

De resultaten worden met u besproken en u krijgt advies rond optimalisatie van uw bedrijfsvoering en van uw fotografische aanpak. Deze audit is een unieke opportuniteit die moet lijden tot efficiënter en kwalitatiever werken, meer klanten, omzetverhoging en succesvoller zaken doen.

Meer ...

Deelname:

Fotografen die wensen deel te nemen aan deze analyses en adviesgesprekken betalen 500 euro (excl. btw) als deelname in de kosten. Als zelfstandig ondernemer kan u gebruik maken van de kmo-portefeuille. In dit geval betaalt de Vlaamse Overheid 40% van de kosten. Concreet betaalt u zelf dan slechts 300 euro.

Interesse om deel te nemen? Mail naar fotografen@unizo.be. Achteraf krijgt u meer informatie rond het gebruik van de kmo-portefeuille en verdere modaliteiten en afspraken voor de adviesgesprekken.

QEV en EV – (Qualified) European Videographer

Twee nieuwe kwaliteitslabels van de FEP voor videografen

EV – European Videographer

De EV (European Videographer) is een nieuwe basiskwalificatie van de FEP (Federation of European Professional Photographers) en beschikbaar voor de meeste professionele videografen in Europa.
De EV-kwalificatie heeft tot doel het erkennen van de beroepsbekwaamheid en de professionele standaard van zij die het beroep van videograaf uitoefenen.

Vanaf 2016 gebeurt de EV-kandidatuurstelling en jurering volledig online. De eerste EV-jurering echter, op 21/22 november 2015 in Granada, Spanje, gebeurde door een jury ter plaatse.

QEV - Qualified European Videographer

Net als de EV is de QEV (Qualified European Videographer) een nieuwe video-kwaliteitsnorm van de FEP (Federation of European Professional Photographers) videografen in Europa.
Het QEV-reglement komt in grote lijnen overeen met het EV-reglement.

Belangrijkste verschillen:

- Het deelnamebedrag voor de QEV is 150 euro ipv 50 euro voor de EV.
- Elke kandidaat moet een reeks van 5 videofilms indienen, allemaal in dezelfde categorie.
- De volgende categoriën komen in aanmerking: social reportage, drawing and documentary feature, commercial and industrial, free creation.

De eerste QEV-jurering ging bij wijze van proef door op 21/22 november 2015 in Granada, Spanje, en gebeurde door een jury ter plaatse.

Een uitgebreide informatie ivm de QEV vindt u op de FEP-website www.europeanphotographers.eu/qualifications

Meer ...

Nog niet bij de Facebookgroep van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen?

Als nationale Vereniging van Beroepsfotografen hebben we een besloten Facebookgroep. Een 250 tal van onze leden zijn hierop aangesloten. Een aantal dus nog steeds niet.

Er is bewust gekozen voor een besloten groep, waardoor de onderlinge discussies verborgen of niet zichtbaar zijn voor het brede publiek. Hierdoor is een andere communicatie mogelijk dan indien ook klanten zouden kunnen meelezen.

Het is de bedoeling om tussen fotografen van gedachten te wisselen, mekaars ideeën te horen en te helpen indien mogelijk. Het is ook een manier om mekaar leren te kennen en te weten wat er zoal leeft bij collega’s.

Leden die nog niet aangesloten zijn op de Facebookgroep van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen maar wel interesse hebben om ervan deel uit te maken kunnen een vriendschapsverzoek sturen. U wordt dan zo snel mogelijk toegevoegd aan onze Facebookgroep.

© 2018 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  Powered by SycroCMS | © ZuPP webbuilding

Comments